7 Αυγούστου 2015

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ FACEBOOK



Το Facebook είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Ας δούμε εδώ κάποιες θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση του.


Θετικά
– Ξαναφέρνει σε επαφή άτομα που είχαν να μιλήσουν χρόνια, παλιούς φίλους και συμμαθητές, κρατά σε επαφή άτομα που δε μένουν κοντά.
– Η αμεσότητα της επικοινωνίας: μπορεί να αντικαταστήσει το κινητό τηλέφωνο και το e-mail.
– Η γνωριμία με άτομα που δεν θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις διαφορετικά και η δυνατότητα να μοιραστείς ενδιαφέροντά, προτιμήσεις, απόψεις και ιδέες με άλλα άτομα από όλο τον κόσμο.
– Μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην κινητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
– Έχεις την δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη εντός η εκτός της περιοχής σου και μπορείς να παρευρεθείς.
Διαφήμιση: το καλύτερο μέσο, είτε θέλεις να διαφημίσεις τον εαυτό σου είτε κάποιο προϊόν ή επιχείρηση, δωρεάν.
– Μπορεί να παρέχει εργαλεία για τη διδασκαλία, προσελκύοντας τους έφηβους και νέους, όπου είναι πολύ δημοφιλές.
– Μπορεί να βοηθήσει εσωστρεφείς ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, κυρίως διότι η κατάσταση είναι πιο χαλαρή αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή.
Αρνητικά
Αλλαγή της επικοινωνίας: μπορεί να προσφέρει αμεσότητα, αλλά έχει τροποποιήσει και την έννοια της λέξης επικοινωνία. Η online επικοινωνία πολύ συχνά παίρνει τη θέση της πραγματικής δια ζώσης επικοινωνίας.
– Η κατάργηση της ιδιωτικότητας: είναι ένα τεράστιο εθελοντικό φακέλωμα. Πολλοί αγνοούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα προσωπικά δεδομένα που προβάλλουν να είναι εκτεθειμένα σε εκατομμύρια κόσμου.
Εικονικοί φίλοι: αν μετρήσουμε τα άτομα που προσθέτουμε στο Facebook και ξεχωρίσουμε ποιοι είναι πραγματικοί μας φίλοι και γνωστοί, θα δούμε μια τεράστια αριθμητική διαφορά.
– Δεν ξέρεις σίγουρα με ποιον μιλάς όταν συνομιλείς με ένα άτομο, γιατί υπάρχουν πολλά ψεύτικα προφίλ. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο απάτης, με θύματα εξαπάτησης συχνά ανυποψίαστα μικρά παιδιά.
Μεγάλη κλειδαρότρυπα: μπορεί να σε βάλει στη διαδικασία να κουτσομπολεύεις πληροφορίες για τους γνωστούς, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε που θα σε ένοιαζαν.
Χάσιμο χρόνου: υπάρχει μεγάλη γκάμα από άχρηστα στην ουσία πράγματα να ασχοληθείς. Έτσι, αναλώνεις μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σε μία ψευδαίσθηση χάνοντας την ουσία: να ζήσεις αληθινά.
Εθισμός-Εξάρτηση: μπορείς από περιστασιακός χρήστης, να εθιστείς χωρίς να το καταλάβεις, αν αρχίσεις να ασχολείσαι περισσότερο - «λιώνω στο Facebook» και όχι μόνο στα λόγια. Πολλοί το κάνουν κομμάτι της ζωής τους και ζουν με αυτό, ψάχνοντας μια ψεύτικη επιβεβαίωση του εαυτού τους στους άλλους. Η εξάρτηση φτάνει σε βαθμό να θέλουν να δείξουν στους άλλους ότι "περνάνε καλά", χωρίς να τους νοιάζει αν όντως πέρασαν καλά.
– Η καθημερινή υπερβολική χρήση έχει επίδραση στην υγεία των χρηστών αφού τους καθιστά επιρρεπείς στο άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, καθώς και πιο επιρρεπείς σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Συμπέρασμα: Σε γενικές γραμμές, όπως κάθε τι καινούριο, έχει θετικά, αλλά κρύβει και παγίδες. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε. Αν η χρήση γίνεται με μέτρο και με τις κατάλληλες προφυλάξεις, οι κίνδυνοι μειώνονται στο ελάχιστο και μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο.

9 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό το άρθρο σου, Βασίλη. Περιέχει μέσα όλα όσα πραγματικά καταλέγονται στα θετικά και αρνητικά στοιχεία του Facebook. Ειδικά το βιντέο που ανάρτησες δίνει πόλλες απαντήσεις για το πόσο εξαρτημένος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος από το Facebook και πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζώη του. Επίσης, συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σου σχόλιο και υπερτονίζω το "παν μέτρον άριστον'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω για τα σχολια σου Χριστινα, παντα εκτιμω τη γνωμη σου

      Διαγραφή
  2. Μπράβο φιλαράκι!! Πολλή καλή δουλεία!! Και επειδή οι μέρες πλησιάζουν, έχουμε να συνεχίσουμε τη βραδυνοκατάσταση που αφήσαμε στη μέση την προηγούμενη φορά!!! Και θα μου πεις που κολλάει τώρα αυτό εδώ μέσα.. Μα είναι πολύ απλό! Θα ξεφύγουμε από τον πλασματικό κόσμο με τους εικονικούς φίλους και θα πάμε να κάνουμε πραγματικές φίλες!!!!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχο το σχόλιο σου και συμφωνώ απόλυτα με το συλλογισμό σου φίλε και συνάδερφε. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα!

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια φίλε και συνάδελφε Βασίλη! Το άρθρο σου είναι πολύ καλό! Αυτό που μου έκανε εντύπωση και πραγματικά με άγγιξε είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής. Πρέπει με πάση θυσία να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας απ' αυτή την παγίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για το σχόλιο σου Γιάννα. γι' αυτό πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις ρυθμίσεις ασφαλείας και να αποτρέπουμε τα παιδιά από την υπερβολική χρήση που γίνεται κατάχρηση. και επίσης να μην ξεχνάμε τα password!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλά τα λες Βασίλη! Καλή συνέχεια στα υπόλοιπα και με το καλό να τελειώσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστω για το σχολιο σου Κλελια! καλη συνεχεια! ολα θα γινουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αρθρο σου είναι αρκετά εκτενής και περιεκτικό. Δίνει μια σαφή εικόνα του θέματος. Και η παρουσιαση του blog σου εξαιρετική. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή